2024.05.24. Petak
 

Palić

Palics cimere Palić, 7 km dugačko jezero I turistički mondenski centar I banja sa istim nazivom je postojao već krajem XIX I početkom XX.veka.

Odličje Palića se stalno menjalo, razvijalo, usavremenjavalo mada je mimoišlo pomamu industrijalizacije. Građevinarski tandem koji je u Subotičkom građevinarstvu ostavilo neizbrisive tragove Marcel Komor i Deže Jakab, su darovali i Paliću nekoliko objekata u stilu mađarske secesije u kojoj su izdvojeno mesto dobili drvorezi koji odlikuju narodno umetničke običaje.

Vodeni toranj koji je danas simbol Palića je izgrađen početkom XX.veka kao višenamenski objekat: vodeni toranj, kapija letovališta, tramvajsko stajalište. Zgrada Velike terase je izgrađena u secesionom stilu kao I Žensko kupalište.

Celinu kupališta čine velelepne vile-letnjikovci. Vila Lujza koja je izgrađena u eklektičkom stilu I Bagoljvar izgrađen u stilu švajcarskih vila, krovove obe vile krase višeboljni crepovi od Žolnai keramike. U srcu Parka nailazimo na prelepi objekat.: Letnju pozornicu, gde se svakog leta održava Međunarodni filmski festival.

Palićko jezero je eolitskog porekla, nalazi se na istoku od Subotice u udubljenju oblika polumeseca. Palić I okolina su pod prirodnom zaštitom sačuvavši tako tipičnost (jezero, park, zoo vrt koji je udomio mnoge biljne I životinjske vrste). Palić je pravo odmaralište sa hotelima raznih kategorija, pansionima, gostinjskim kućama I programima priključenim uz njih.

Centralno mesto Palića je park-šuma na severnom delu jezera oko kojeg su izgrađeni hoteli, restorani, teniski tereni, letnja pozornica odnosno mnoštvo dnevnih I noćnih mogućnosti za zabavu. Oko jezera funkcionišu tri kupališta- štranda, svi sa raznim uslugama I zanimljivostima.

Pravi život se void leto na paliću počev od prvog maja do sredine oktobra, svakog vikenda se nekom priredbom zabavljaju posetioci.

 
   
 
 

Untitled Document

Friss hirek aktualitasok